1 fra Marianne Engel Gvammen
Gammel Tinnbunad med svart skjorte. Utlånt av Marianne Engel Kvammen
Helga Fjelldalen
Foto av stakkekant er utlånt av Per Fjelldalen som et eksempel på hans mor Helga Fjelldalens rosesaum

Tinndølen Tor Dale Svendsen planlegger ny bok om Tinnbunaden

Han søker nå kontakt med folk utenfor Tinn som kan sitte med både interessante opplysninger og eldre draktmateriale. Her er utdrag fra hans brev til oss:

«Jeg holder for tiden på med et omfattende feltarbeid og registrering av de som i tidsrommet ca 1800 og frem til dags dato har bidratt til å lage tinndøldrakta. Samt historien om disse menneskene og hva de har bidratt med som: montering, skreddersøm, skjortesaum, veving av band og rosesaum. Tar også for meg endringene drakta har gått igjennom frem til den ser ut som dagens tinndøldrakt. I tillegg så har jeg og samboeren etter hvert fått en bra samling eldre drakter, draktdeler og rosesaum.

Jeg skulle gjerne hatt kontakt med folk utenfor Tinn som kan sitte på både interessante opplysninger og interessant draktmateriale.

Draktmaterialet i Tinn er registrert frem til omkring 1900 tallet så det er også et behov for en registrering av materiale etter det og frem til i dag, jeg har også planer for dette utover våren og sommeren. Det dreier seg altså om tinndøldrakta med omslagslivet i de forskjellige variantene den har opptrådt i fra den kom i bruk omkring 1850 frem til slik den ser ut i dag. Det var når denne drakta overtok for skjælestakken at rosesaumen i Tinn fikk sitt oppsving gjennom siste delen av 1800 tallet og første delen av 1900 tallet. Siden rosesaumen i Tinn er så spesiell og at tinndøldrakta helt klart er en liten drakthistorisk øy i bunad sammenheng så er jeg interessert i eldre omslagsliv, stakker, forklær og rosesaum.

Gjennom Magasinet BUNADs lesere og følgere håper jeg å komme i kontakt med andre som er over gjennomsnittet interessert i temaet. Eller andre som har noe å bidra med i forhold til det pågående bokprosjektet mitt.  

Med vennlig hilsen Tor Dale Svendsen»

Tor kan treffes på tlf: 93 25 20 58 eller e-post: tordalesvendsen@gmail.com