<br>Vakker slangesølje fra Telemark laget av Hilde Nødtvedt. (Foto: Eva Brænd)
Vakker slangesølje fra Telemark laget av Hilde Nødtvedt. (Foto: Eva Brænd)
<br>Detaljrik Trandemsølje laget av Arnt Darrud. (Foto: Eva Brænd.)
Detaljrik Trandemsølje laget av Arnt Darrud. (Foto: Eva Brænd.)
Hildesølje-granat_200x205

Ta deg tid til å pusse søljene!

Foto: Eva Brænd

Hvis du ikke allerede har gjort det, da. Riktignok er det vanskelig å gi et generelt råd om puss av søljer, fordi de kommer i så mange utgaver. Noen skal skinne og blinke, mens andre har oksyderinger som helst ikke skal bli borte. Enkelte søljer er enkle med glatte flater og få detaljer, mens andre er fulle av kruser, kruller og krumelurer. Har sølja oksyderinger kan du bruke en sølvpusseklut og gni forsiktig over.
Viktig! Ikke putt denne typen søljer ned i flytende sølvrens; da kan du nemlig risikere at oksyderingen forsvinner som dugg for solen. Puss dem godt med en sølvpusseklut.
Vi har en kjempefin pusseklut i nettbutikken vår, og den kan du bestille her ...

Men du kan gjerne gi sølja di et deilig bad i 1 liter lunkent vann tilsatt 1 teskje Zalo og 1 teskje samiakk. La sølja ligge der og kose seg et par minutter. I mellomtiden løper du ut og kjøper en ny tannbørste. Deretter pensjonerer du den gamle tannbørsten din. Det vil si, du opphøyer den til søljepussekost. For det egner den seg utmerket til. Spesielt hvis sølja er av det detaljrike slaget. Puss forsiktig og skyll deretter med lunkent vann. Tørk forsiktig med et mykt håndkle. Deretter blåser du den helt tørr med en hårføner. Da slipper du de små dråpeskjoldene, og sølja di blir strålende blank og fin!