Slitekant, sopelist: Draktdetalj med praktisk betydning

En vakker og solblank dag i slutten av juli, tok vi turen til Hovin for å besøke Ingrid Dillekås Adelsøn. Endelig skulle vi få se hvordan hun og Helga Fahre Bergland lager sopelist med slyngestokker. De har lært seg kunsten på «Danske folkedanseres dragtkurs», som arrangeres på Nørgårds Højskole på Jylland. Én uke i året
reiser de to jentene til Danmark, og kommer hjem med masse nye kunnskaper om eldre tiders søm- og håndarbeidsteknikker.
Tekst: Heidi Fossnes
Foto: Eva Brænd

Ingrid forteller at bruken av slyngestokker er kjent også i Norge langt tilbake i tid. I hvertfall så langt tilbake som vikingtiden.

-  Vi bruker ikke slike snorer til bunadene våre her i Telemark, forteller Ingrid, men de er i bruk i mange andre områder. Slike snorer kan lages på mange slags måter, men den metoden vi viser her er både enkel, rask og ikke minst sosial og morsom!

Helga og Ingrid har skaffet sine slyngestokker i Danmark, men de er også å få tak i her til lands. 

Når vi kommer kjørende inn på gårdsplassen til Ingrid, henger slyngestokkene allerede og dingler fra tuntreet.

- Vi hang dem her, vi, sier Ingrid når hun tar i mot oss. - Det er jo så nydelig vær i dag! Ellers kunne vi hengt dem opp i taket inne også.

På den danske arbeidsbeskrivelsen Ingrid viser oss, står det forklart hvordan slyngingen faktisk også kan utføres av én person alene, men her viser vi hvordan to personer kan gjøre dette sammen.


Slik gjør Helga og Ingrid når de slynger sopelist:
Først vikles garnet opp på de fire slyngestokkene. Helga og Ingrid har valgt et litt tykt ryegarn i 4 forskjellige farger med god kontrast. Da er det lettere for oss å se og forstå hvordan dette foregår.

- Vi kunne godt ha brukt samme farge på alle fire trådene, eller to forskjellige farger, slik jeg har gjort her, sier Ingrid og viser frem en liten barnestakk med rød og grønn snor i stakkekanten.

- Det er lurt å bruke litt tykt garn til å begynne med, forklarer Helga. - Da er det mye enklere å se hvis du gjør feil.

Når tråden er ferdig viklet opp, festes den med et halvstikk slik at viklingene ikke går opp under arbeidet.Les mer om Helga og Ingrid og slyngestokkene i Magasinet BUNAD nr. 2-2006.

 

Du kan bestille bladet ved å klikke her...

Og vil du abonnere, kan du bestille dette her ...

 

<br><i>Her har Ingrid satt en snor i rødt og grønt på en liten barnestakk</i>
Her har Ingrid satt en snor i rødt og grønt på en liten barnestakk