Slik gjøres jenteoppbindinga i Øvre Valdres

Denne hodebekledningen brukes av ugifte jenter og det var vanlig å få den til konfirmasjonen. Hodebekledningen består av tre deler: Et langt, smalt, vevd bånd, ei jentebore som gjerne er pyntet med perler, sølvkniplinger eller silkebånd. Noen jenteborer har perlelenker som skal henge ned bak. Til sist brukes et silketørkle.
Tekst og foto: Heidi Fossnes

Bildeserien viser hvordan hele stasen gjøres klar. Vi lærte kunsten, via fjernstyring, av Grethe Rudi Bråten på Valdres folkedraktsaum. Dette var vårt aller første forsøk og flettingen kunne sikkert vært gjort bedre. Men dette viser i hvert fall omtrent hvordan det gjøres. Det viser også at det ikke er noen heksekunst å få det til.


1. Håret deles i to deler bak. Finn midten på hårbandet og fest det gjerne med ei spenne midt bak mens du begynner flettinga på den ene siden. Håret deles igjen i to og hårbåndet flettes vekselsvis rundt de to hårtustene. Båndet skal ligge så tett som mulig, slik at håret dekkes helt.


2. Flett båndet rundt håret i hele hårets lengde.


3. Lag en tilsvarende flette på den andre siden og legg dem om hverandre rundt hodet.


4. Benytt båndendene til å knyte de to flettene sammen med ei sløyfe bak.


5. Så legges jentebora over, framom flettekransen og knytes bak med knytebåndet som er festet i hver ende av dette.


6. Til slutt bindes et silketørkle på slik: Brett det først i snipp. Deretter brettes det sammen til et passe bredt bånd som legges over pannen og krysses i nakken. Så føres endene framover og knytes oppå hodet i ei lita sløyfe. Ferdig! Og veldig stilig!