Blåsekrone
Denne kopien av Ringnes-krona er laget av Inger Lise Kolsrud
Brudepar helfigur_300x459

Ringnes-krona

Brudedrakt i Sigdal/Eggedal, Krødsherad og Flå i Buskerud

Det ble fortalt at i 1940-årene hadde ingen i manns- eller kvinnes minne hadde sett brudekrone eller sølvbelte i bruk i dette draktområdet, men vi vet at det var vanlig på 1800-tallet. Antagelig skyldes dette at folkedrakten her gikk ut av bruk på begynnelsen av 1900-tallet, og da mistet en også interessen for kronebruden. Noen brudekroner ble til og med solgt. Men da interessen for folkedrakten tok seg opp igjen i siste halvdel av 1900-tallet, kom også interessen etterhvert tilbake for den gamle brudedrakten.

I boken «Krødsherad i bilder» utgitt av Krødsherad kommune i 1988, finner vi to fotografier av kronebruder i Krødsherad. Det ene er av Margit Hansdatter fra øvre Skinnes fotografert i brudedrakt i 1852, og det andre av hennes datter, Gjertrud Mjøseng, da hun sto brud i 1877. Begge brudene er ikledd drakten med høyt liv slik vi kjenner den fra 1830.

Brudene har trolig mørke blå eller svarte stakker med blomstrete ullmusselins forklær på mørk bunn, og trøyer antagelig i mørk blått eller svart klede. Brudekronen er satt oppå et silketrøkle som er brettet og knyttet rundt hodet så ikke kronen skulle gnage. Litt av silketørkleet synes nedenfor kronen. Kronen er festet med silkebånd knyttet i sløyfe under haken. På brystet, oppå trøyen, er brudesmekken. Den er trekantet og trædd i perlenett festet til et stoffunderlag og kantet med en sølvbord eller sølvknipling. På smekken er det festet mange søljer. Brudene har også en brudedaler/Agnus Dei, hvor kjedet går gjennom fester på skuldrene.

Denne artikkelen stod i Magasinet BUNAD nr. 3-2010. Du kan bestille bladet ved å klikke her...

Og vil du abonnere, kan du bestille dette her ...