Sunnfjord gml_100x54

Pulsvante fra Dale i Sunnfjord

Forsøk deg på en enkel, men effektfull pulsvante fra Sunnfjord. Slike pulsvanter ble gjerne benyttet av både kvinner og menn til riktig fint. Åttebladsrosa i forskjellige varianter er et av de mest brukte motivene, og rødt garn med hvite perler har også vært en av de mest populære fargekombinasjonene. Her er det den heklede tungekanten med innslag av blått som setter prikken over i-en. (Bergen Museum Bd 11464)

Oppskriften er hentet fra boken: «Håndplagg til bunader og folkedrakter» av Heidi Fossnes, Damm 2003.

Materialer:

Hifa Superwash kamgarn, 4-trådet (eller annen type tynt ullgarn, f.eks. babyull).
Dette garnet leveres i 100 g hesper.
mørk rød: 904
blå: 924 (til tungekant)
2 strømpepinner nr. 1,5
1 heklenål nr. 2
Hvite perler


Først litt om perlestrikking:
Træ perlene på garnet før du begynner å strikke. Til pulsvanter med flere farger må perlene træs på etter mønsterdiagrammet, men i omvendt rekkefølge. Perlen du skal begynne å strikke med, træs på til slutt. For å få trædd perlene på strikkegarnet, må du benyttet en tynn hjelpetråd, f.eks. sytråd.

Træ sytråden dobbelt i nålen slik at du får en løkke på den ene siden av nåløyet og to løse ender på den andre. Så trær du enden på strikkegarnet inn i løkken. Nå kan du la perlene gli fra nålen, over på sytråden og videre inn på garnet.

Når alle perlene du trenger er trædd på, kan du legge opp og strikke 1 pinne rett. Så begynner du å strikke med perler etter diagrammet.

Vrangen: Det er her perlene skal strikkes inn. De blir liggende på baksiden av arbeidet, slik at de havner på retten. 1 mønsterrute strikkes slik: Trekk frem en perle, bruk pekefingerneglen og legg perlen tett inntil forrige maske. Strikk så 1 m rett. Altså: 1 perle + 1 rettmaske = 1 mønsterrute. Det er viktig at perlen blir liggende tett inntil masken foran, ellers kan den smette rundt på baksiden.

Retten:
Strikkes rett uten perler.

De røde rutene på diagrammet viser til garnet og de hvite er innstrikkede perler.


Fremgangsmåte:
Legg opp 35 m.
Beregn ca. 3 og en halv stjernerapport rundt.
Fell av og sy sammen.

Tilslutt hekles en tungekant slik:
Hekle 1 omg med staver, annenhver rød og blå. (Siste del av hver stav hekles med neste stavs farge, for penest resultat.) Hekle så 1 omg med røde tunger: 1 kjm i kanten, 3 lm, så 2 st i samme punkt som kjm. Fest så tungen med 1 kjm i 3. st regnet fra forrige kjm. Hekle 3 nye lm osv. omg ut.

Pulsvantene er strikket av Gerd Fossnes, og fotografert sammen med en Sunnfjord-bunad.