Nr. 4-2012

Dette nummeret utkom i desember 2012, og er fremdeles på lager.

Her er noen av oppslagene i Magasinet BUNAD nr. 4-2012:

Brudedrakt Hemne2.jpg
14. november 1848 var et brudefølge på 22 personer på vei hjem fra Hemne kirke. Utenfor Kjerknesset i Stokkaunet, om lag 8 nautiske mil fra Kyrksæterøra, skullseilte båten og 19 personer omkom; deriblant brudeparet Helene Jørgensdatter, fra Mjønes og Gabriel Gabrielsen Slørdal. (Foto: Heidi Fossnes)

Island.jpg
Under vårt besøk på Nordlek i Steinkjer i sommer, traff jeg på en herlig gjeng fra Island. De er alle medlemmer av Þjóðdansafélag Reykjavíkur og stilte velvillig opp til fotografering
i sine flotte drakter, innimellom deres travle program med danseoppvisninger og konkurransedeltagelse på det store arrangementet. Vi er veldig glade for å kunne vise en del av draktskikken til et av våre naboland langt til havs.  Noen dyptpløyende presentasjon blir det ikke, men et lite innblikk i det islandske draktmangfoldet håper vi likevel at det gir. (Foto: Heidi Fossnes)

Grønland.jpg
I gamle dager gikk inuittene utelukkende med skinnklær. Det var slitesterkt og varmt tøy, og med riktig behandling kunne det tåle det barske, arktiske klima. Både manns- og kvinnedrakten besto av pels og bukser i to lag med tilhørende skinnstøvler. Men snittet og skinnvalget var forskellig for menn og kvinner. Skinnet fikk inuittene fra fangstdyrene, og avhengig av byttedyrets art var det av vidt forskjellig tyngde, holdbarhet og utseende. Drakten ble hovedsakelig laget av selskinn, men reinsdyr-, hunde- og fugleskinn ble også brukt. (Foto: Heidi Fossnes)

Barnebunader.jpg
Opp igjennom Magasinet BUNADs historie har vi presentert mange barn i bunad, sammen med de voksnes drakter. Denne gangen tar vi et tilbakeblikk der vi har samlet alle de flotte barnebunadene. Vi hopper litt rundt fra område til område i landet, og det blir både gjensyn med tidligere fotomodeller og noen nye. Noen av modellene har nok vokst ut av bunadene siden den gang vi besøkte dem. Men en bunad er et solid plagg, som gjerne går i arv i familien, både mellom søsken og senere til neste generasjon og neste ...
For dette er klær av beste kvalitet. (Foto: Heidi Fossnes)


Resten av denne og alle de andre historiene her kan du lese i sin helhet i Magasinet BUNAD nr. 4-2012. Her er en oversikt over hele innholdet:

Nyheter og småstoff

Brudedrakt og karbunad fra Hemne

Hjertelig gjensyn med Island

Fem utsyete skjorter

Kampen for den færøyske kutur

Har det i kroppen. Intervju med Stian Roland

Den fargestrålende drakten fra Vest-Grønland

Barn i bunad

Konkurranse

Leserbrev

Våre søte små

 

Du kan bestille dette og andre nummer av Magasinet BUNAD ved å klikke her ...