Nr. 4-2011

Dette nummeret kom i november 2011, og vi har det fremdeles på lager.

Men hvis du heller vil ha Magasinet BUNAD i postkassen din istedenfor å løpe lange veier til butikken, kan du jo bestille et abonnement ved å klikke her ...

Her ser du noen av oppslagene i Magasinet BUNAD nr. 4-2011:

Navnet Skinnes kommer fra neset som ligger mellom Skinnesfjorden og Råenfjorden. Skinnes-gårdene er de eneste gårdene i Krødsherad som er delt av fjorden. Gårdens historie skriver seg så langt tilbake som til 1301. Her har det sikkert vært mange bryllup opp gjennom historien, men i sommer ble vi invitert til dette århundrets første bryllup på Skinnes. Da ble Live Skinnes og Kristoffer Svalastog smidd i hymens lenker på hjemgården hennes, i bygda som går under navnet «Bryllupsbygda.»
170 gjester, inkludert 50 kormedlemmer fra Mannskoret Over Rævne og Pikekoret Ivar bevitnet det hele, en vakker solskinnsdag i august.
 

 

Som vi lovte i forrige utgave av Magasinet BUNAD, ville vi komme tilbake med mer utfyllende stoff fra sommerutstillingen til Seljord Kunstforening. Nå har vi gravet oss litt ned i detaljene i brudedrakter både fra Vest-Telemark, Øst-Telemark og Tinn. Det er Ingrid Dillekås Adelsøn, Liv Berit Kaasa og Marit Bergland Rysstad som delvis har samlet inn og delvis laget både drakter og sølv til den store utstillingen.Norsk folkedraktforum arrangerte høsttur til Nederland for sine medlemmer 25. - 28. august 2011. Nitten bunadinteresserte damer besøkte to områder med levende draktskikk. Første stoppested var Staphorst, en liten landsby nordøst i Nederland, der ca. 600 kvinner fortsatt går kledd i drakt til daglig.
 

I godt voksen alder overtok Dagny Røyneland Hørsdal garden Tveit etter onkelen sin. En dag traff hun Torild Ankersdatter Fossnes som hadde arbeidet med gamle drakter fra Skjeggedal
«Jeg har en gammel opplut, kunne du være interessert i å se den?» spurte hun Torild. Dermed var kontakten opprettet, og et mangeårig samarbeid begynte.
Samarbeidet ble enda tettere da Sondre Hørsdal, sønnen til Dagny Røyneland Hørsdal, skulle restaurere det gamle våningshuset fra 1890-årene, fant han en mengde gamle filler fram fra dør- og vinduskarmer. Både hele klesplagg og rester av klesplagg. Blant mye annet ble det funnet 10 oppluter og spor av enda to. Det ble også funnet en rekke barneplagg. Totalt over 80 plagg og plaggdeler!
En rekke av disse plaggene er nå rekonstruert og har resultert i en utstilling og en vakker bok.