Nr. 2-2015

Dette nummeret utkom i november 2015, og kan fremdeles kjøpes hos oss.

Her er noen av oppslagene i Magasinet BUNAD nr. 2-2015:

Gudbrandsdalen.jpg
Gudbrandsdalen er et område med mye bevart draktmateriale, spesielt fra Nord i dalen. Materialet, eller klærne, befinner seg i museer og hos private, og jeg har vært så heldig å få studere deler av det. Dette har gitt meg mulighet til å kopiere og rekonstruere draktdeler og sette dem sammen til bunad. I denne artikkelen viser jeg flere varianter som baserer seg på det bevarte materialet.

Vildes bunad.jpg
Å skaffe seg bunad er en stor investering og beltestakken blir ofte trukket fram som en av de aller mest kostbare. Vilde Sofie Tovesdatter Einan bor på Verpe i Bø og hun ønsket seg veldig en beltestakk til konfirmasjonen, men familien følte at økonomien deres ikke tålte en slik alvorlig investering. Imidlertid, ved hjelp av innsats av øvrig familie i samarbeid med lokale profesjonelle krefter, ble Vilde konfirmert i en flott beltestakk, til en nøktern pris. En viktig ting å huske på, er at ikke alt behøver å være på plass fra starten av. Vårt råd er å bruke pengene på det som er viktigst. Det forteller denne historien om.

Tuddal bygdetun.jpg
I sommer besøkte jeg Tuddal Bygdetun som hadde en flott bunadutstilling. Utstillingen har blitt til ved hjelp av en stor dugnadsinnsats. Mye av draktmaterialet er innlånt fra privatpersoner, og en av pådriverne for utstillingen, Torkjell Sletta, forteller at materialet har vært veldig spennende å jobbe med. Størstedelen av tekstilene kommer fra Tuddal, Hjartdal og Gransherad, men Tinn og Vest-Telemark er også godt representert. Et stort arbeid har vært lagt ned av alle ildsjelene som er tilknyttet bygdetunet.

Kosovo.jpg
Sommeren 2015 ble vi invitert til bryllup for Nusret Albayrak, en av våre kolleger. Han bor og arbeider i Norge, men slekten hans kommer fra fjellområdet Rugova i Kosovo. Familien hans er opprinnelig fjellfolk. Bryllupet varte over to dager, med egne fester både for brudens og brudgommens familie i tillegg til en stor felles bryllupsfest. Nusret og Azra var lovformelig gift allerede vinteren før, men det er vanlig å feire bryllup om sommeren for da er familiene samlet. Mange unge kosovoalbanere jobber nemlig utenlands.


Resten av denne og alle de andre historiene her kan du lese i sin helhet i Magasinet BUNAD 2-2015. Her er en oversikt over hele innholdet:

Aagot Noss til minne

Nyheter og bokanmeldelser

Bunader fra Gudbrandsdalen -  med røtter i folkedraktene

På leit etter en folkelig draktskikk i Vestfold

Bunad til konfirmanten: Vilde Sofies beltestakk - et samarbeidsprosjekt

Nattrøyer - våre eldste strikkegensere

Vinnere av konkurransen

Nordmandsdalen. 4: Drakter fra Lærdal og Vik i Sogn

Glimt fra utstillingen på Tuddal Bygdetun

Strikk selv: Votter fra Haltdalen

Nordisk draktseminar på Fagernes

Etnografisk museum - Musaion i Praha

Leserbrev

Bryllup i Kosovo

Våre søte små

Ny utstilling på Norsk Folkemuseum

 

Du kan bestille dette og andre nummer av Magasinet BUNAD ved å klikke her ...