Nr. 2-2013

Dette nummeret utkom i november 2013, og kan fremdeles kjøpes hos oss.

Her er noen av oppslagene i Magasinet BUNAD nr. 2-2013:

Dreier.jpgKunstneren med det imponerende navnet Johan Friedrich Leonhard Dreier (1775–1833) har en egen klang for drakthistorisk interesserte. Dreiers tegninger av norske bønder er brukt som kilde i mange drakthistoriske framstillinger og har vært konkret forelegg for flere bunader. Allerede da Hulda Garborg ga ut Norsk Klædebunad i 1917 framhevet hun Dreiers bilder som gode kilder til hvordan norske bønder var kledd vel hundre år tidligere. (foto: Heidi Fossnes)
 

Guldnakker 2.jpgAf de huekoner,  der frembragte disse smukke guld og sølv broderede huenakker til Nordsjællands og Hedeboegnes koner, kendes få ved navne. Hvor mange der har været, kan kun blive et gæt. Nogle huekoners arbejde ses udført med navn og der er oplysninger fra deres efterkommere, mens andre optræder som f.eks. «der boede en kone der syede huer i den og den by», uden yderlige oplysninger, dem kan vi så ikke finde.  (foto: Heidi Fossnes)


Hallingdal.jpgHallingdal er et av dalførene i Norge hvor folkedrakta var i bruk langt inn på 1900-tallet. Måten den ble brukt på varierte etter høve, og materialene som ble brukt i den var også svært varierte.

 

Ukraina.jpgI sommer viste Maihaugen en spennende utstilling med 15 originale folkedrakter fra Ukraina. Det var hovedsakelig drakter fra den vestlige delen av landet som ble vist. Og både kvinne- og mannsdrakter var godt representert. Utstillingen ble til i et samarbeid mellom friluftsmuseet i Lviv i Ukraina og Maihaugen på Lillehammer. (Foto: Heidi Fossnes)

Resten av denne og alle de andre historiene her kan du lese i sin helhet i Magasinet BUNAD 2-2013. Her er en oversikt over hele innholdet:

Nyheter og småstoff

Aagot Noss med ny bok: Kvinneklede i Sogn

Minneord for Ingrid Dillekås Adelsøn

Bunadsliv i Ryfylke

Dreiermodellar i levande live

Dreiers draktbilder

På busstur i Nord-Østerdalen

Tsjekkisk og norsk folkelig drakthistorie. To alen av samme stykke?

Der folkedrakta lever: Banát, Romania

De femfoldede guld- og sølvnakkede huer

Håndsydd eller maskinsydd: Spiller det noen rolle?

Bunadstua har funnet sin plass

Leserbrev

Bunaden i Nedre Hallingdal. Mer enn en uniform?

Folkedrakter fra Ukraina på Lillehammerbesøk

På løpende bånd hos Møre Bånd og Vev

 

Du kan bestille dette og andre nummer av Magasinet BUNAD ved å klikke her ...