Nr. 2-2012

Dette nummeret utkom i mai 2012, og vi har det fremdeles på lager.

Her er noen av oppslagene i Magasinet BUNAD nr. 2-2012:

I forrige nummer av Magasinet BUNAD fikk vi stifte bekjentskap med de rekonstruerte draktene fra Sunnmøre. Nå ville vi ta en nærmere titt på brudedrakten fra samme område. Bruden som ble pyntet under vårt besøk på Sunnmøre museum hadde krone og bringeduk utlånt av Husfliden i Ålesund. Krona er laget av sølvsmed Eli Aasen i Sykkulven. Hun hadde Slinningskrona som utgangspunkt for utformingen av den nye krona. Slinningskrona ble trolig laget i 1850-årene av gullsmed Johan Rønneberg, og tilhørte Johanne Slinning, f. Skjeide. Krona kom inn til Sunnmøre museum i 1983. (foto: Eva Brænd)

Jeg har lenge vært begeistret for Adolph Tidemands draktakvareller. Spesielt det av Marie Paalsdatter Dagolie i «Gammel Nummedals Dragt», datert Enderud, 24. Juli 1848. Marie Paalsdatter har et vakkert hodeplagg av hvit lin med kniplinger i forkanten og et brodert bånd over hårknuten i nakken. Så har hun et rødt liv kantet med brede sølvbånd, over en hvit skjorte. Hun har en blåsvart stakk med røde bånd nederst og tre mønstrete bånd over disse, og hvitt forkle med blomstermønster. Dette skulle det være moro å gjenskape med kamera, tenkte jeg. Så da beslutningen var tatt om å avlegge Gunhild Aasen i Nore en visitt, luftet jeg ønsket mitt om å vekke Marie Paalsdatter til live.
(foto: Eva Brænd)


I Magasinet BUNAD nr. 2-2008 besøkte vi Gunvor Marie Bråthen i Rødningen på Nes. Der fikk vi se den vakre brudedrakten som har vært i familiens eie gjennom seks generasjoner. På gården finnes også denne flotte brudgomsdrakten. Og selv om vi ikke hadde noe brudgom tilgjengelig hadde vi veldig lyst til å vise våre lesere de vakre plaggene. (foto: Eva Brænd)

Ved en ren tilfeldighet kom jeg i kontakt med en ung dame i mitt nærmiljø, som har islandske aner. Selv er hun født i Norge, men mammaen er islandsk. Både mor og datter har islandske drakter som jeg var så heldig å få fotografere. Men min befatning med islandske drakter er svært liten, så dette blir bare en liten smak av Sagaøya. Kanskje kan vi komme tilbake med en fyldigere presentasjon ved en senere anledning. (foto: Heidi Fossnes)

For en tid siden fikk vi et leserbrev fra en ung dame som driver systue i Oslo. Hun fortalte at hun ivrer for å videreføre gamle familietradisjoner, ved å lære folk å sy bunad selv. Slik håper hun å kunne bidra til å skape arvestykker som med tiden vil få betydning både for den som syr og den som kanskje en gang er så heldig å arve bunaden som mor, bestemor eller kanskje oldemor har sydd. Vi fikk lyst til å hilse på, og avla systua et besøk en kveld da det det var full aktivitet og riktig god stemning i de koselige lokalene i Karl Johans gate. (foto: Heidi Fossnes)

Resten av denne og alle de andre historiene her kan du lese i sin helhet i Magasinet BUNAD nr. 2-2012. Her er en oversikt over hele innholdet:

Nyheter og småstoff

Brudedrakt fra Sunnmøre

I Adolph Tidemands fotspor gjennom Numedal

Brudgomsdrakten i Rudningen på Nes

Blikk mot Island

Et Fichu

På besøk hos Sidserk

Rekruttering til dei tekstile faga våre

Leserbrev

Du kan bestille dette og andre nummer av Magasinet BUNAD ved å klikke her ...