<br> Redaktør Heidi og BUNAD nr. 2-2005
Redaktør Heidi og BUNAD nr. 2-2005
<br> Kvinnebunad fra Setesdal
Kvinnebunad fra Setesdal
<br> Verkenstoffene fra Hadeland
Verkenstoffene fra Hadeland
<br> Lærling Stine Merethe Larsen
Lærling Stine Merethe Larsen
Forside 2-05_100x132

Nr. 2-2005

Er fremdeles på lager. Her kan du lese mer om innholdet, med linker til smakebiter av artiklene.

Du kan bestille dette nummeret ved å klikke her ...

Etter at redaktør Heidi var kommet i mål med Magasinet BUNAD 2-2005, gjorde vi følgende lille intervju med henne:

«I denne utgaven fråtser vi virkelig i Setesdalbunader,» forteller Heidi. «De som ikke er like glad i disse draktene som oss, får ha oss unnskyldt, for her blir det en skikkelig dose! Setesdalsbunaden er en av de få bunadene som har vært i levende tradisjon helt frem til vår egen tid. Før vi reiste til Setesdal var vi blitt fortalt at den siste damen som brukte drakten til daglig, døde på 60-tallet. Men av Ingrid Kvaale fikk vi vite at naboen hennes, Tore Huset, brukte stakk helt til hun døde, i 1986! Henne kan du se bilde av i artikkelen vår om Setesdalsbunaden.» (Her er en smakebit på artikkelen ...)

Heidi forteller videre at Anne Eriksdatter Bye har vært på besøk hos Bunad- og folkedraktrådet. Der hadde hun en koselig prat med en av krumtappene der: Gunvor Rognså. Hun forteller om det møysommelige og kjempeviktige arbeidet med registrering av gammelt draktmateriale fra hele landet.
«Vi synes Bunad- og folkedraktrådets arbeid er ekstremt viktig, derfor er heller ikke dette siste gangen at vi kommer til å avlegge besøk der,» lover Heidi. (Les et utdrag av intervjuet her ...)

Kjersti Prestkvern er en dame som har viet mange år av sitt liv til å arbeide med rekonstruksjon. Heidi og fotograf Eva Brænd besøkte henne på Hamar for å se nærmere på verkenstoffene fra Hadeland.
«På 1970-tallet startet hun sitt arbeid med kvinnebunaden på Hadeland, og etter hvert har hun tilegnet seg mer kunnskap enn de fleste om de rutete verkenstoffene som var så populære på Hadeland på 1800-tallet,» forteller Heidi. (Mer om verkenstoffene her ...)

Rekruttering til bunadfaget er viktig, og det haster med å få inn nye krefter som kan lære av dem som ennå behersker gamle teknikker. Heldigvis finnes det noen som som ønsker å gi seg bunadtilvirker-faget i vold.
«Vi var så heldige å treffe Stine Merethe Larsen dagen før hun startet sin lærlingtilværelse hos Stor Stas på Lillehammer,» sier Heidi. «Vi håper å kunne følge henne fremover helt til hun får svennebrevet sitt om et par år.» (Les mer om Stine Merethe her ...)

Her er mer av innholdet i Magasinet BUNAD nr. 2-2005,  med linker til smakebiter på noen av artiklene:

Nyheter og småstoff

Bokomtale. «Bunader frå Gudbrandsdalen»

Egil Bakka: Eit liv for folkekulturen

Gjør det selv: Lekre barneluer fra Hjartdal

Vi besøker Stor Stas på Lillehammer

Norges kuleste syklubb

Harald Reitan: Kurert nikkersallergiker

Kronprinsesse Märtha: Vår første virkelige bunadprinsesse

Elis Sjöberg: Skomakeren i Rättvik

Bokomtale. «Jølster og den gamle klesskikken». Ny bok fra Aagot Noss

Knut P. Produksjon

Sølvspenner på vandring

Kremen av Telemarks bunadhåndverkere på handelsstevne i Skien

Mønster til Hjartdalsluer