<br> Kvinnedrakt frå Sogn
Kvinnedrakt frå Sogn
<br> Mannsbunaden fra Hedemarken
Mannsbunaden fra Hedemarken
<br> Lustra-kruna
Lustra-kruna
<br> Ny rekonstruert Grafferbunad
Ny rekonstruert Grafferbunad
<br> Knivmakeren Leif Reiersen
Knivmakeren Leif Reiersen
<br> Pascale Baudonnel
Pascale Baudonnel
<br> Hosebånd på den smarte måten
Hosebånd på den smarte måten
<br> Menn frå Sogn
Menn frå Sogn
Bunad_nr

Nr. 2-2004 (utsolgt)

Dette nummeret er også utsolgt. Men vi har publisert noen av artiklene herfra på nettsidene våre.

Klikk på en av titlene nedenfor, så kommer du direkte til artikkelen:


Kvinnebunad frå Sogn
Interessa for bunader, gamle kledrakter og tekstilar fekk ny næring då Luster Bondekvinnelag kjøpte Lustra-kruna og anna bruresølv på auksjon i Bergen i 1982. Når sølvet skulle leigast ut, burde det sjølvsagt ha fylgje av brure- og høgtidskle, fortel Bjørg G. Hovland i denne artikkelen.


Mannsbunad fra Hedemarken
Rekonstruksjon er et krevende stykke arbeid. Man skal ved snitt, materiale og søm komme nærmest mulig det gamle, originale plagget. Her presenterer vi Odd Arnfinn Tømmerholens mannsbunad fra Hedemarken, og fordyper oss spesielt i arbeidet hans med å rekonstruere vester til denne bunaden, skriver Frithjof Rudstaden.


Lustra-kruna
Den staselege brurekruna kom til Luster i 1982, takka vere to rådsnare kvinner, Luster Bondekvinnelag, Luster Sparebank og ei dyktig dame i Bergen. Det året fekk nemleg Ingeborg Kjørlaug og Sigrun Bringe nyss om at det skulle haldast auksjon etter avdøde Marta Sørheim i Bergen. Ho hadde drive gullsmedforretning der, og blant tinga hennar var ei fin brurekrune.


Grafferbunaden i 1700-talls tapning
I Lom, ved foten av Jotunheimen, ligger gården Graffer. Herfra kommer den velkjente Grafferbunaden. Høsten 2004 lanserte Husfliden Lillehammer enda en bunad som har utspring fra denne gården; Rekonstruert Grafferbunad.


Knivmakeren fra Ringerike
Leif Reiersen fra Nakkerud på Ringerike har mottatt så mange priser og utmerkelser for knivene sine at han har mistet oversikten. Men han husker dem han har fått det siste året. Da mottok han hele sju stykker.


Ost og bunader hos Pascale i Undredal
Om Undredal blir det sagt at denne dalen er så trang og bratt, at det eneste de kunne drive med her inne, var geiter. Geitosten deres holder så høy klasse, at alt de produserer blir solgt før den har sjanse til å forlate bygda. Folk kommer langveisfra for å få tak i den. Derfor finner du den aldri på supern. Eventyret startet da Pascale Baudonnel kom til Undredal i 1983.


Slik lager du hoseband
Her viser Ingrid Dillekås Adelsøn fra Hovin i Telemark hvordan vi kan lage hoseband; på en enkel og genial måte.
Du trenger: en polstret pute, skrutvinge, nåler, to strikkepinner nr. 5 eller 6, og 20 ulltråder.Mannsbunaden frå Sogn
I 1981 oppretta Husflidslaget for Sogndal kommune ei nemnd for å rekonstruera ein ny mannsbunad frå Sogn, fordi den som då var i bruk korkje var godkjend, tilrådd eller hadde fått uttale frå Lands- nemnda for bunadsspørsmål (seinare Bunad- og folkedraktrådet). Gunnvor Urheim og Inger Øyre vart sett til å leia denne mannsbunadnemnda.