Nr. 1-2016

Dette nummeret utkom i mai 2016, og er dessverre utsolgt hos oss! Men du kan få det hos Narvesen og en rekke husflidsutsalg

Her er noen av oppslagene i Magasinet BUNAD nr. 1-2016:

Østfold_800x529.jpg
Mange av våre lesere har etterlyst mer stoff om hva det vil si å rekonstruere en draktskikk. Hvordan skal man gå fram for at resultatet skal bli bra? Og hvor omfattende er egentlig dette arbeidet? Med et helt nylig gjennomført rekonstruksjonsprosjekt i en landsdel som vi foreløpig ikke har besøkt, slår vi nå to fluer i en smekk ved å presentere den flotte Herregårdsbunaden fra Østfold og historien om hvordan den ble til.

Tyssøy.jpg
For en tid tilbake fikk jeg en hyggelig henvendelse fra Ragnhild Mildestveit i Fana Husflidslaget. Der har de i mange år vært aktive med registrering av
gammel draktskikk i sitt nærområde. Nå hadde de ganske nylig blitt kjent med en mengde plagg fra Lerøy og Tyssøy. Det var to søstre som hadde hatt opprydning
i naust og på loft og kommet over kister fulle av draktplagg. Dette skulle nå registreres og de lurte på om det kunne være interessant for oss å ta en titt.

Tuddal Vest-Telemark.jpg
Sist sommer besøkte jeg Tuddal Bygdetun som hadde en flott bunadutstilling. Utstillingen ble til ved hjelp av en stordugnadsinnsats. En del av draktmaterialet var museets egne, men mange var også innlånt fra privatpersoner. En en av pådriverne for utstillingen, Torkjell Sletta, forteller at mange av draktene aldri har vært vist tidligere. I utstillingen ble det vist drakter fra hele Telemark, og selvsagt med vekt på Øst-Telemark. Men ganske mange drakter fra Vest-Telemark var også presentert. Denne gangen har vi plukket ut tre av dem.

Hardangerskaut.jpg

Skautafelling er eit raudlista handverk som bokstavleg tala syng på siste verset. Men det er von. Verdas einaste skautafeller har fått læresveinar og er optimist på vegner av handverket med røter attende til renessansen.


Resten av disse og de andre historiene kan du lese i sin helhet i Magasinet BUNAD 1-2016. Her er en oversikt over innholdet i dette nummeret:

Nyheter og bokanmeldelser

Anlaug Solberg til minne

Ny teknologi for påtegning av broderimønster

Herregårdsbunaden fra Østfold

Et besøk på Tyssøy

En sniktitt i bandvevingens mysterier

Ny utstilling på Norsk Folkemuseum

Nordmandsdalen. 5: Drakter fraSunnfjord

En skattekiste fra Synstegard i Tunhovd

Flere glimt fra utstillingen på Tuddal bygdetun

Bli med på hódy i Moravia

Nytt håp for Hardanger-skautet