Nr. 1-2015

Dette nummeret utkom i mai 2015, og det kan fremdeles kjøpes her på nettsidene våre.

Her er noen av oppslagene i Magasinet BUNAD nr. 1-2015:

Hekta på stoff.jpg
I 2006 ga han oss praktverket Norsk bunadleksikon i tre bind med over 400 norske bunader og samiske folkedrakter. Nå har Bjørn Sverre Hol Haugen (42) tatt et nytt dykk i drakthistorien og kronet det hele med en doktorgrad om virkningsfulle tekstiler fra 1700-tallet. Hvor nerd går det an å bli?

Mannsbunad fra Vestfold.jpg
I mange områder av landet finnes det bunader som representerer forskjellige tidsperioder. Så er også tilfellet i Vestfold. Der har de to mannsbunader som begge er rekonstruert på bakgrunn av gammelt draktmateriale, men fra hver sin tidsperiode. Den vi viser her skriver seg fra perioden midt på 1800-tallet. Forhåpentligvis kommer vi tilbake til den eldste utgaven ved en senere anledning.

Øst-Telemark mannsbunader.jpg
På Evju Bygdetun i Gvarv treffer jeg tre karer som hver på sin måte vokter om den rike drakttradisjonen i Øst-Telemark. Nils Flatland er et kjent ansikt for alle som har besøkt det hyggelige bygdetunet. Hans livslange arbeid innenfor Telemarkskulturen bragte ham i fjor Kongens fortjenestemedalje. Torkjell Sletta fra Tuddal er viden kjent for sine vakre, brikkevevde vippeband. Han er tilknyttet Tuddal bygdetun og er en aktiv samler av alt som har med drakt og drakttilbehør å gjøre. Terje Lia fra Heddal har søm og broderi som hobby, i tillegg til at han holder en rekke kurs i søm av bunad. Han er også aktiv på Heddal bygdetun.

Hallingdal.jpg
Årsmøtet til Norsk folkedraktforum ble i år lagt til Nesbyen og Hallingdal museum, som nylig har blitt en del av Buskerudmuseet. Det var en svært innholdsrik helg med fagseminar og omvisning i museets to nyåpnede utstillinger. Den ene, «Hvilken bragd», er en vandreutstilling av vevde åkler fra Buskerud. Både nye og gamle åklær ble vist i den vakre utstillingen. Men enda mer interessant for oss bunadfolk var den nye permanente bunadustillingen.

Dräktpälsar.jpg
I början av 1900-talet gick skinnarna på sin sista skinn-vandring innan industrialismen slutligen tog över. I över tre hundra år hade män från Malung vandrat över stora delar av Sverige och Norge med sitt skinnhantverk för att kunna föda sig under de långa vintrarna. De gick från gård till gård där de beredde råhudar och sydde de gång och sängkläder som husfolket behövde.


Resten av disse og de andre historiene kan du lese i sin helhet i Magasinet BUNAD 1-2015. Her er en oversikt over innholdet i dette nummeret:

Magasinet BUNAD på dåpsluekurs

Bjørn Sverre Hol Haugen: «Hekta på stoff»

Rekonstruert mannsbunad fra Vestfold

Rekonstruert mannsbunad fra Rogaland

Tradisjonsbærere i Øst-Telemark

Vi besøker Hallingdal museum i Nesbyen

Nordmandsdalen. 3: Drakter fra Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane

Hva mister vi på veien? Om utflagging av bunadproduksjonen

Konkurranse

Folkedrakt og folkeskikk

Jentene på Evju

Söndersprättade dräktpälsar i Norge

Bryllup i vakre Hardanger

 

Du kan bestille dette og andre nummer av Magasinet BUNAD ved å klikke her ...