Nr. 1-2014

Dette nummeret utkom i mai 2014, og vi har det fremdeles på lager.

Her er noen av oppslagene i Magasinet BUNAD nr. 1-2014:

Fana.jpg
Noen ganger kan et tilfeldig møte lede til spennende ting. Denne gangen hadde det seg slik at ellers så lite spennende Røyken sentrum, (unnskyld meg alle Røykenbøringer) har fått et spennende tilskudd til forretningslivet: Tre damer har slått seg sammen og startet opp kafé, systue for interiørtekstiler og verksted for skreddersydde skjorter! Jeg var selvsagt snar med å avlegge damene en visitt. Med et eksemplar av Magasinet BUNAD under armen tok jeg turen for å titte på det damene hadde å tilby. (Foto: Heidi Fossnes)

Ryfylke.jpg
Den såkalta «Hylskruna», ble laget på bestilling av Anders Mollatveit i Sauda. Han kjøpte den til bryllupet til datteren sin, Aletta, som giftet seg i 1862. Krona er laget i Bergen. Da Aletta og familien hennes reiste til Amerika i 1886, solgte de krona til Taletta og Torgeir Maldal fra Sauda som leide den ut. (Foto: Heidi Fossnes)

Perlemansjetter.jpg

Løsmansjetter har vært mye brukt i Hallingdal, men også i mange andre deler av landet. Både kvinner og menn har brukt slike. I Hallingdal går de under betegnelsen «Førermar» eller «handringer». Andre steder kalles de «vevlinger» og  «handlinger». Disse, både praktiske og svært dekorative plaggene, ble benyttet utenpå skjortemansjetten og skulle gjerne være synlige på nedsiden av trøyeermet. De kunne skjule en slitt eller skitten skjortemansjett. Eller kanskje skjule at skjorta var blitt i korteste laget. Løsmansjettene ble brukt i kirken, men også utenom kirka når de skulle være litt mer helgepyntet enn til vanlig. (Foto: Heidi Fossnes)

Nordmandsdalen.jpg
På dette oppslaget ser vi et dansende par fra Nes. Kvinnen har håret flettet og flettene er lagt i en krans rundt hodet. Stakken hennes er foldelagt helt rundt. Øverst på hver fold er det flere rynker. Livet har rette forstykker som går inntil hverandre nederst. Ryggene er dekorert med mønstrede bånd. Inni livet er det en bringeklut pyntet med bånd øverst. Halslinninga på skjorta er holdt sammen med en skjortering. Forkleet er glatt og litt kortere enn stakken. Skoene har reimer knytt i en sløyfe. (Foto: Heidi Fossnes)

Grundtvigs Hus.jpg
Kulturnatten 2008 åbnede KAB (Københavns Almene Boligselskab) sine døre for kulturnattens gæster til et besøg i Grundtvigs Hus, Studiestræde 38, København. I 2005 gik man i gang med at reparere huset og fandt den betagende frise af folkedragtfigurer værdig at bevare for fremtiden. Den er fremstillet i nationalromantisk ånd. I baggrunden flytter landskabet fra strand til eng, lyng, hav, skov og huse. Gennem hele sceneriet følger en guirlande alle personerne, som er travlt beskæftiget med at pynte op med blomster og frugt. Nogle står på stige, andre sidder i græsset. Der er fuldt af aktivitet hele frisen rundt. (Foto: Heidi Fossnes)

Resten av disse og de andre historiene kan du lese i sin helhet i Magasinet BUNAD 1-2014. Her er en oversikt over innholdet i dette nummeret:
Nye bøker

Dokkekurs i Tysnes

Rokokko-mannen

Fargerike Fana

Ryfylke

Nordmørssøm

Gjør det selv: Sy løsmansjetter fra Geilo

Gjør det selv: Strikk haltdalsvanter

Nordmandsdalen. 1: Drakter fra Buskerud og Telemark

Impuls og tradisjon. Hodeplagg fra Kveta i øvre Numedal

Setesdalskoftas slektskap med Mariusgenseren

Folkedraktfrisen i Grundtvigs hus

Leserbrev

Våre søte små

 

Du kan bestille dette og andre nummer av Magasinet BUNAD ved å klikke her ...