Nr. 1-2012

Dette nummeret utkom i februar 2012, og kan fremdeles kjøpes hos oss.

Her er noen av oppslagene i Magasinet BUNAD nr. 1-2012:

 

Den rekonstruerte kvinnebunaden fra Sunnmøre er kanskje ikke så godt kjent for folk flest. Desto viktigere synes vi det var å ta en nærmere titt på denne drakten med alle sine varianter. Derfor reiste vi til Sunnmøre Museum i Ålesund, der Åshild Ytredal Liaskar og Bjørg Astrid Rørstad fra Bunadnemnda på Sunnmøre ventet med en hel gjeng damer i ferd med å kle seg opp i varianter av den flotte bunaden. (foto: Eva Brænd)

 

23. juli 2011 skulle bryllupet stå. Vielsen skulle vera på setervangen i Gardvikåsen, ved den store steinen. – Anne Thea og Geir Ove skulle for all framtid gje kvarandre sitt ja. Ho hadde tenkt å stå brur i bunad og krone. Og hadde vore på leiting etter ei krone utan å lykkast. Eit romantisk bilde frå tidlegare tider var truleg inspirasjonen.
(foto: Anne Skjøtskift, Tynset Foto as)


Lille Ise Willemijn (7 måneder) ser litt betuttet ut. Rundt henne står 19 damer som snakker et språk hun ikke forstår. Hun er dagens stjerne ikledd Spakenburger barnedrakt med dofmus (lue) og hvite mofjes (puls/armvanter). At de er hvite tyder på at det er en spesiell anledning: Besøk fra Norge. Norsk folkedraktforum har lagt sin høsttur 2011 til Nederland. (foto: Heidi Fossnes)

Mye spennende draktmateriale gjemmer seg i hus og hytter rundt om i landet. Vi fikk tips om en fillesekk på et stabbur i Hjartdal og tok en tur for å titte. På et heilnorsk sleaføre krøket vi oss opp til Hjartdal i tett snødrev midt i førjulsstria. Vel framme på Su-Hovland tok Gjermund Høgetveit i mot oss med gloheit kaffe og fruens nystekte krumkaker rett fra jernet. (foto: Heidi Fossnes)

Mari har en flott rekonstruert bunad fra Øvre Valdres. Da vi spurte henne hvorfor valget falt på denne bunaden, forteller hun at da hun skulle konfirmeres kom spørsmålet om bunad opp. Egentlig skulle hun overta den broderte Valdres-bunaden etter sin farmor. Men nå hadde det seg slik at størrelsen på bunaden stemte dårlig overens med Maris størrelse. Såpass dårlig at det ville bli vanskelig å sy den om. (foto: Heidi Fossnes)

Resten av denne og alle de andre historiene her kan du lese i sin helhet i Magasinet BUNAD 1-2012. Her er en oversikt over hele innholdet:

Nyheter og småstoff

Bruk og gjenbruk

Lærling Sonja Sharma lærer forkleveving

Rekonstruert kvinnebunad fra Sunnmøre

Eventyrbryllupet i Garvikåsen

Varme votter fra Nord-Østerdalen

Besøk på Su-Hovland i Hjartdal

Siste ledd i en levende drakttradisjon: Spakenburg i Nederland

Bunaden min: Mari Kjekstad Bugge

Strikking av hæl

Leserbrev

 

Du kan bestille dette og andre nummer av Magasinet BUNAD ved å klikke her ...