<br> Kvinnebunad frå Nord-Trøndelag
Kvinnebunad frå Nord-Trøndelag
<br> Anne Marit Jacobsen
Anne Marit Jacobsen
<br> Kniplemisjonær Ernst Ziesler
Kniplemisjonær Ernst Ziesler
<br> Magny Karlberg
Magny Karlberg
<br> Eivind Falk på Gudbrandsdalens Uldvarefabrik
Eivind Falk på Gudbrandsdalens Uldvarefabrik
<br> Mannsbunader frå Nord-Trøndelag
Mannsbunader frå Nord-Trøndelag
Bunad 1-05_200x259

Nr. 1-2005 (utsolgt)

Heller ikke denne utgaven er det mulig å få tak i lenger. Men noen av artiklene finner du i sin helhet på nettsidene våre.

Hvis du klikker på en av titlene nedenfor, kommer du rett inn i artikkelen:


Kvinnebunad frå Nord-Trøndelag
I 1992 starta Berit Bjerkem opp Nord-Trøndelag Folkedraktsaum. Interessa for folkedraktene fekk ho for alvor allereie tidleg på 80-talet.
«Då møtte eg folk som fortalde at den bunaden dei hadde, var slik mora, bestemora eller oldemora deira hadde gått kledd. Dei snakka om kletradisjonar, og viste meg kor varierte bunadene deira var,» fortel Berit.Anne Marit Jacobsen bruker bunad så snart anledningen byr seg
«Se på denne her!...»
Anne Marit Jacobsen viser frem en vakker nål.  «... denne bruker jeg til bunaden. Det er jo ikke noen sølje, men jeg synes den er så lekker. Også passer den så godt... Noen blir kanskje sinte på meg når jeg kombinerer på denne måten.»Ernst Ziesler: Kniplemisjonær av internasjonalt kaliber
Ernst Ziesler lever for sine kniplinger. Siden han ble hektet på kniplinger på nittitallet, har han reist land og strand rundt for å lete etter gamle kniplinger, studere og rekonstruere dem, lære mer om dem, og øse ut av sine kunnskaper til alle interesserte i Norge og utlandet.


Magny Karlberg: 25 år i bunadens tjeneste
Hun vil helst ikke snakke om seg selv, direktøren i Bunad- og folkedraktrådet. Den tittelen bruker hun dessuten kun i departementale sammenhenger. Ved sekretariatet i Fagernes er hun daglig leder, eller helst bare: «Magny», forteller Anne Eriksdatter Bye i denne artikkelen.


Gudbrandsdalens Uldvarefabrik
er en av Skandinavias ledende produsenter av møbelstoffer til kontraktsmarkedet, men grunnen til vårt besøk er at de også er en betydelig leverandør av bunadstoffer. GU ligger på Lillehammer, like ved elva Mesna.
Her har de holdt til siden etableringen i 1887, da gudbrandsdølene kom kjørende med ulla si for å få spunnet garn fra egen sau.Mannsbunad frå Nord-Trøndelag
I Nord-Trøndelag kan mannfolka velja mellom to ulike rekonstruerte bunader, frå kvar si tidsepoke. Den eldste bunaden byggjer på draktskikken i Nord-Trøndelag frå 1770-1800, og er difor prega av rokokkostilen. Det var typisk for denne perioden at trøya eller «kjolen» var sid og ofte hadde store lommeklaffar. Dei var også veldig glade i fargar på denne tida, i motsetnad til perioden som den andre bunaden kjem frå; tida mellom 1800 og 1830. Her er fargane mørkare, dessutan er trøya og vesten kortare.