Rekonstruert mannsbunad fra Østerdalen

Tekst: Heidi Fossnes  Foto: Eva Brænd

Mannsbunaden er rekonstruert på grunnlag av klær fra første halvdel av 1800-tallet. Originalplaggene befinner seg på Glomdals-museet på Elverum, på Tynset Bygde-museum og på Norsk folkemuseum. Det som kjennetegner de rekonstruerte bunadene, er at plaggene bunaden baserer seg på, er nøyaktige kopier av gamle plagg som har tilhørt samme drakttype, for eksempel en festdrakt. De skal ha tilhørt samme tidsperiode og geografiske område. Og med denne bunaden er disse forutsetningene tilfredsstilt. Derfor fikk bunadkomiteen i Elverum Husflidslag i 1986 diplom fra Bunad- og folkedraktrådet for godt rekonstruksjonsarbeid.

Bunaden er felles for både nordre og søndre delen av Østerdalen. Den har høy håndverksmessig kvalitet og er godt forankret i stedegen historisk tradisjon og draktskikk. Mannsbunaden fra Østerdalen syes i hovedsak for hånd.

Både trøye og bukse er i svart vadmel. Et kjennetegn er også at de skal være trange over knærne. De skal ikke ha «eplenikkers-fasong», slik det gjerne er på fabrikksydde og forenklede kopier. Knapphullene syes også for hånd med lys lintråd. Buksene kan også syes i elgskinn.

Vesten kommer fra Os i Østerdalen, og tilhører i dag Norsk folkemuseums samlinger. Originalen er i brunrødt toskafts ulltøy med blokktrykket mønster i svart. I dag leveres den både i grønt og brunrødt med svart trykk. Vesten er dobbeltspent med små støpte bronseknapper.

Les hele artikkelen i Magasinet BUNAD nr. 2-2010. Du kan bestille bladet ved å klikke her...

Og vil du abonnere, kan du bestille dette her ...

Sør Østerdal_300x459
Den rekonstruerte mansbunaden fra Østerdalen er felles for både nordre og søndre delen av dalen
Østerdøler