Mannsbunad fra Åmli

Tekst: Heidi Fossnes  Foto: Eva Brænd

Det finnes to ulike mannsbunader fra dette området. Den svarte varianten bygger på draktskikken i Aust-Agder midt på 1800-tallet. På gården Askeland i Mykland, fantes det både ei svart korttrøye og en småblomstret brokadevest som hadde tilhørt Even Paulsen Askeland. Disse plaggene har vært brukt sammen med korttrøya. Hele klesdrakten var i vanlig bruk helt fram til ca. 1920. Ingen av plaggene er nøyaktige kopier av gamle plagg, men hovedtrekkene i snitt og materialbruk er benyttet i bunaden.

Trøye
Korttrøya er i svart vadmel, og rekker ned til livet. Den har nedbrettet krage som går i ett med slagene. Trøya har fire pra sølvknapper og fire par blinde knapphull.

Skjorte
Skjorta er i hvit lin. Den har vide ermer som er foldelagt til skulderstykket, og rynket mot håndlinningen. Halskvarden er nedbrettet og bolen kan være enten rynket eller foldelagt inn mot halskvarden. Broderiene på skjorta er de samme som på kvinneskjorta. I halsen sitter et par store halsknapper i sølv.Les hele artikkelen i Magasinet BUNAD nr. 3-2010. Du kan bestille bladet ved å klikke her...

Og vil du abonnere, kan du bestille dette her ...

Åmlimann1_300x352
Denne varianten har utgangspunkt i draktskikken i første halvdel av 1800-tallet
Trio_300x271
I Åmli har de to forskjellige mannsbunader å velge mellom. De representerer hver sin tidsperiode