015_100x106

Tveband-strikking

Spennende gammel strikketeknikk: Tveband-strikking

Da vi besøkte Margot på Husfliden på Røros for å se på den flotte Rørosdrakten, fikk vi hilse på Astrid Angermund som er en av ildsjelene bak det aktive husflidslaget på Røros.
Astrid er spesielt opptatt av tvebandstrikking, som er en gammel, men lite kjent strikketeknikk, i hvertfall her til lands. Hun hadde med seg flere par votter strikket i den spesielle teknikken, og vi ble nysgjerrige på å se hvordan dette foregår.

Tvebandstrikking utføres med 2 tråder, og det har jo mange av oss forsøkt, når vi strikker mønster. Det spesielle her at det strikkes med to tråder selv om arbeidet er ensfarget. De to trådene tvinnes om hverandre, enten på retter eller på vrangen av arbeidet. Én maske med den ene tråden, så én maske med den andre tråden. Disse to trådene krysses så mellom hver maske.

- Går ikke dette veldig sakte da? spør jeg. - Jeg har så vidt forsøkt selv, og fant ut at dette må være noe for den spesielt tålmodige.

- Litt saktere enn vanlig strikking går det nok, men når du bare kommer inni det, så går det ganske radig, svarer Astrid og trekker fram strikketøyet for å vise oss. - Dessuten er teknikken så fin for mine stive fingre, for det blir noen ekstra beveg-elser, blant annet når jeg må tvinne opp garnet. Da senker jeg automatisk skuldrene og slapper godt av.

Astrid viser oss at hun bruker en tråd innenfra og en utenfra på nøstet. Tvebandstrikking er mye brukt i Sverige. Der kalles den Tvåändstickning, Det spesielle er at den blir veldig fast og tett, fordi maskene vris om hverandre.

For dem som har lyst til å forsøke seg på teknikken, anbefaler Astrid boken: «Strikke hekle binde» av Gjertrud Saglie.
I denne boken kan vi lese følgende:
«De eldste funnene av tvebinding i Norden er en vott som ble funnet under en slagghaug i Falun i Sverige, og den øverste kanten av en strømpe fra Dragør i Danmark. Disse funnene kan med sikkerhet dateres til 1600-tallet. Tveband gjør plagget sterkere, stødigere, tettere og mer holdbart. Det strikkes, som nevnt, med to tråder. Votter strikket i denne teknikken kalles totråds-eller toendevotter.»

Lær resten av fremgangsmåten i Magasinet BUNAD nr. 1-2008. Du kan bestille bladet ved å klikke her...

Og vil du abonnere, kan du bestille dette her ...