Valdres-067_100x122

Kvinnebunader
fra Valdres

Velkommen til Valdres!

I Valdres er bunad-mangfoldet stort. Vi reiste til Fagernes for å se på noen av de flotte Valdresbunadene og fikk møte Grethe Rudi Bråten og Gunhild Nørsterud på Valdres Folkedraktsaum.  De to travle damene holder hus i Jonshegge-bygningen på Valdres Folkemuseum. I den koselige stua er det full aktivitet. Grethe syr kvinnebunader i første etasje, mens Gunhild tar seg av mannsbunadene i andre etasje.
Berit Vidme fra Vang Bunadsaum, noen mil lenger opp i dalen, er også på besøk med sine drakter. I tillegg mysser det av store og små, mer eller mindre påkledde bunad-modeller. Alle er klare til innsats for å vise fram de flotte valdresbunadene.

- Hallo, og velkommen! vinker Gunhild ut av et lite vindu i andre etasje i det vi kommer inn på gårdsplassen. Vel inne tar Grethe Rudi Bråten i mot oss.

- Så koselig dere har det her! sier vi.

- Ja, her har vi det fint, sier Berit, som allerede er i full gang med å flette håret til en av de flotte modellene som skal vise fram en av Valdres mange bunadvarianter for oss.

I trappa opp til andre etasje møter vi Gunhild, som kan fortelle oss at bygningen som ligger vakkert til like innenfor porten til Valdres Folkemuseum, feirer 200-års jublileum i år. Den ble flyttet til museet fra gården Jonshegge i Østre Slidre i 1977-78.

- Hvor lenge har dere holdt til her da? spør vi.

- Ja, nå begynner det vel å bli omtrent 18 år siden Grethe og jeg startet Valdres Folkedraktsaum og flyttet inn her, svarer Gunhild.

Begge damene forteller at de har en ansatt som hjelper dem ca tre dager i uka og ellers etter behov. Mens Gunhild og Grethe gjør seg klare med modellene tar Eva fotograf og jeg en tur rundt på museumsområdet for å se oss ut noen fine plasser å fotografere. Ved den flotte Flatigarde-bygningen rigger vi opp til det første settet med modeller. Bygningen kommer fra Flatøydegarden i Etnedal, og ble bygd rundt 1750. Den ble senere ombygget i 1800. 

De første som er klare til fotografering er kledd i rutastakker og stutt-trøyeklede med rutavest. De hører i hop tidsmessig de to bunadene. Både mannsbunaden og kvinnebunaden har sin bakgrunn fra midt på 1800-tallet. Grethe forteller at det ble veldig moderne med rutete tøy ute i Europa, og valdrisene ville vel ikke være noe dårligere de, så fra rundt 1840 og fram til cirka 1870 var det veldig stas med ruter også her i Valdres. Rutastakken har typiske trekk fra nyrokokko (1835-1870), som midtsøm i ryggen, tittekant i livet, stor utringning og antydning til kø midt bak på stakken.

- Rutatøyer har vært brukt til både liv-stakker, karvester og kjoler, forklarer Grethe videre.
- Kjolene er trolig yngre enn livstakkene, og alle de gamle stoffene er i helull og håndvevde. Mange av dem er funnet som tøyrester og ble til slutt brukt som isolasjon rundt vinduene. De gamle konene holdt lengst på tradisjonen, trolig opp mot 1900-tallet.

Les mer om kvinnebunadene fra Valdres i Magasinet BUNAD nr. 1-2008

Du kan bestille bladet ved å klikke her...

Og vil du abonnere, kan du bestille dette her ...